More

    Published on

    ΑρχικήCook with usΓιουβαρλάκια της θείας Σουλτάνας

    Γιουβαρλάκια της θείας Σουλτάνας

    - Advertisement -

    Τα γιουβαρλάκια ήταν η αγαπημένη συνταγή της θείας Σουλτάνας. Μας έμαθε να τα κάνουμε με παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έκανε η γιαγιά της στο χωριό. Η συνταγή είναι πάνω από 100 χρονών και εκτός από την ιστορική έχει και συναισθηματική αξία.

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΛΑΚΙΑ

    • 500γρ. Μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
    • 1 Κρεμμύδι (μεσαίο)
    • 1/2 Φλιτζάνι Ρύζι Καρολίνα
    • 1 Αυγό
    • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • Αλάτι ALCO
    • Πιπέρι ALCO
    • 2 λίτρα νερό
    • 2 Καρότα
    • 1/2 Σέλινο
    • 1 Πατάτα σε κύβους
    • Λίγο Ελαιόλαδο
    • 2 Φύλλα Δάφνης ALCO

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

    • 1 Αυγό
    • 1 Λεμόνι

    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

    Βάζουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά.. Πλάθουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας  μικρά γιουβαρλάκια μας.

    - Advertisement -

    Παράλληλα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουμε σπιτικό ζωμό με καρότο, σέλινο, την πατάτα, το ελαιόλαδο και τα φύλλα Δάφνης. Μόλις ο ζωμός μας έρθει σε βράση προσθέτουμε σταδιακά τα γιουβαρλάκια. Όχι όλα μαζί, η θεία θα έβαζε 6-7 κάθε φορά, περίμενε να βάσει ξανά το νερό και συνέχιζε. Όταν μπουν όλα τα γουβαρλάκια στο ζωμό τα σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα λαχανικά.

    - Advertisement -

    Σε ένα μπολ, χτύπαμε πολύ καλά το αυγό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Ταυτόχρονα βάζουμε με κουταλιά της σούπας από το ζεστό ζωμό της σούπας. Αυτό το κάνουμε να μην μας κόψει το αυγολέμονο. Αφού έχουμε κάνει την προεργασία προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγολέμονο μας στην υπόλοιπη σούπα και το ανακατεύουμε διαρκώς.

    - Advertisement -

    ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

    Η θεία Σουλτάνα συνήθιζε να βράζει και λίγο ρύζι ξεχωριστά και να το βάζει μέσα στην σούπα. Προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και ανάλογα αν μας αρέσει η οξύτητα και λεμόνι.

    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

    *Χρησιμοποιούμε άπαχο 100% μοσχαρίσιο κιμά, ώστε να μην αποβάλλει το λίπος κατά το μαγείρεμα και γίνει η σούπα πολύ λιπαρή και τα γιουβαρλάκια μικρά!

     

    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ – BON APPETIT

     
    Disclaimer:  Συνταγή προέρχεται από την προσωπική συλλογή των συντακτών της σελίδας  BonAppetit.gr.  Κάθε ομοιότητα με άλλη πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. 

    Τελευταία άρθρα

    Forum: Ξεκίνησε η HoReCa 2025

    Η έκθεση HoReCa 2025 έχει ανοίξει της πύλες της από 7-10 Φεβρουαρίου στους επαγγελματίες...

    Nikolas Bakery: Γλυκιές δημιουργίες για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

    Η Nikolas Bakery παρουσιάζει δύο μοναδικές γλυκές προτάσεις, ειδικά σχεδιασμένες για την πιο ρομαντική...

    Τορτίγια Mexilla: Από τη Μεξικάνικη Παράδοση στην Ελληνική Κουζίνα

    Οι Τορτίγιες Mexilla αποδεικνύονται μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να εντάξουν στην καθημερινή...

    Haskos – Luigi: Αναλαμβάνει τη διανομή του Segafredo στην Ελλάδα

    Στην εταιρεία Haskos Coffee & Beverages - Caffe’ Luigi Ε.Π.Ε. περνάει σύμφωνα με τις πληροφορίες της BonAppetit.gr η διανομή του καφέ...

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

    Forum: Ξεκίνησε η HoReCa 2025

    Η έκθεση HoReCa 2025 έχει ανοίξει της πύλες της από 7-10 Φεβρουαρίου στους επαγγελματίες...

    Nikolas Bakery: Γλυκιές δημιουργίες για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

    Η Nikolas Bakery παρουσιάζει δύο μοναδικές γλυκές προτάσεις, ειδικά σχεδιασμένες για την πιο ρομαντική...

    Τορτίγια Mexilla: Από τη Μεξικάνικη Παράδοση στην Ελληνική Κουζίνα

    Οι Τορτίγιες Mexilla αποδεικνύονται μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να εντάξουν στην καθημερινή...

    Μοιράσου τη συνταγή σου μαζί μας και δες την να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας!