Το μπριάμ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, που παρασκευάζεται από λαχανικά, αρωματικά φυτά και ελαιόλαδο. Εδώ είναι μια κλασική συνταγή που μας έστειλε η Χριστίνα από την Θεσσαλία.
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 3 πατάτες
- 2 πιπεριές (κόκκινη ή πράσινη)
- 2 καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 250ml Νερό
- Αλάτι Θαλασσινό ΑΛΚΟ
- Πιπέρι Τριμμένο ΑΛΚΟ
- Ρίγανη Τριμμένη ΑΛΚΟ
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία λαχανικών:
Ξεκινάμε να κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες ή κύβους. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια. Κόβουμε και τις πιπεριές σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε κύβους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180-190°C.
Μαγείρεμα:
Σε ένα μεγάλο ταψί ή pyrex, βάζουμε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο:
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε:
Αφήνουμε το μπριάμ να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύεται υπέροχα με φέτα και χωριάτικο ψωμί!