More

    Published on

    ΑρχικήCook with usΜπριάμ: Παραδοσιακό ελληνικό τουρλού φούρνου

    Μπριάμ: Παραδοσιακό ελληνικό τουρλού φούρνου

    - Advertisement -

    Το μπριάμ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, που παρασκευάζεται από λαχανικά, αρωματικά φυτά και ελαιόλαδο. Εδώ είναι μια κλασική συνταγή που μας έστειλε η Χριστίνα από την Θεσσαλία.

    Υλικά:

    • 2 μελιτζάνες
    • 2 κολοκυθάκια
    • 3 πατάτες
    • 2 πιπεριές (κόκκινη ή πράσινη)
    • 2 καρότα
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι
    • 3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
    • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
    • 250ml Νερό
    • Αλάτι Θαλασσινό ΑΛΚΟ
    • Πιπέρι Τριμμένο ΑΛΚΟ
    • Ρίγανη Τριμμένη ΑΛΚΟ
    • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

    Εκτέλεση:

    Προετοιμασία λαχανικών:

    - Advertisement -

    Ξεκινάμε να κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες ή κύβους. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια. Κόβουμε και τις πιπεριές σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε κύβους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180-190°C.

    Μαγείρεμα:

    - Advertisement -

    Σε ένα μεγάλο ταψί ή pyrex, βάζουμε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και ανακατεύουμε καλά.

    Ψήσιμο:

    - Advertisement -

    Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

    Σερβίρουμε:

    Αφήνουμε το μπριάμ να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύεται υπέροχα με φέτα και χωριάτικο ψωμί!

    Καλή όρεξη – Bon Appetit!

    Τελευταία άρθρα

    Σπιτική συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά

    Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας και τον "τιμάμε" στο...

    Επισκεφτήκαμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ΚΡΟΝΟΣ στην Έδεσσα και δοκιμάσαμε τις θρυλικές φλογέρες

    Στην καρδιά της Έδεσσας, ένα όνομα ξεχωρίζει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα: το ζαχαροπλαστείο Κρόνος....

    Η Ioniki φέρνει τρεις νέες χωριάτικες πίτες!

    Η Ioniki, με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία εκλεκτών προϊόντων ζύμης, ανακοινώνει με χαρά το...

    Crats: Η νέα μόδα στο street food από την Θεσσαλονίκη

    Το Crats Fried Chicken είναι μια νέα και ανερχόμενη επιχείρηση στον χώρο της ταχυεστίασης,...

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

    Σπιτική συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά

    Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας και τον "τιμάμε" στο...

    Επισκεφτήκαμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ΚΡΟΝΟΣ στην Έδεσσα και δοκιμάσαμε τις θρυλικές φλογέρες

    Στην καρδιά της Έδεσσας, ένα όνομα ξεχωρίζει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα: το ζαχαροπλαστείο Κρόνος....

    Η Ioniki φέρνει τρεις νέες χωριάτικες πίτες!

    Η Ioniki, με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία εκλεκτών προϊόντων ζύμης, ανακοινώνει με χαρά το...

    Μοιράσου τη συνταγή σου μαζί μας και δες την να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας!