Το σπανακόρυζο είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά φαγητά, γεμάτο άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Απλό, υγιεινό και γευστικό, μπορεί να σταθεί τόσο ως κύριο πιάτο όσο και ως συνοδευτικό. Παρακάτω θα βρεις μια παραδοσιακή συνταγή για να το απολαύσεις όπως το φτιάχνουν στα ελληνικά σπίτια.
Υλικά:
-
500g. Φρέσκο σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
-
1 Φλιτζάνι Ρύζι, εμείς επιλέγουμε το Καρολίνα
-
1 Κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
-
1 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1/2 φλιτζάνι Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
-
Χυμό από λεμόνι
-
1 Άνηθος ψιλοκομμένος
-
3 φλιτζάνια ζεστό νερό
-
1 ΚΣ Αλάτι Μεσολογγίου
-
1/2 ΚΣ Πιπέρι μαύρο τριμμένο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ζεστό νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το φαγητό να “σταθεί” για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε.
Tips:
-
Αν το θέλεις πιο λεμονάτο, μπορείς να προσθέσεις περισσότερο χυμό ή ξύσμα λεμονιού.
-
Πάει υπέροχα με λίγη φέτα από πάνω ή ένα κουταλάκι γιαούρτι στο πλάι.