H Μπατζίνα είναι είδος πίτας που γίνεται χωρίς φύλλο και για αυτό συχνά ονομάζεται και ζυμαρόπιτα. Η προέλευση της είναι από την Ήπειρο και από την Θεσσαλία. Ήταν η πίτα των βοσκών και γινόταν συνήθως με τυρί Μπάτζο απ’ όπου πήρε και το όνομα της.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Η συνταγή είναι πολύ απλή και απαιτεί λίγα συστατικά
- 200g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 Κολοκυθάκια
- 100g Μπάτζο ή Φέτα
- 1 κγ Bakin Powder
- 3 Αυγά
- 100ml Γάλα
- 1/2 Κγ Αλάτι
- Λίγο άνιθο
- Μαύρο πιπέρι ALCO
- 1 Κς Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη στο ψιλό και στην συνέχεια τα σουρώνουμε ώστε να αποβάλλουν την περίσσια υγρασία τους. Σε μια σκάφη βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα καλά. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και πιπέρι και τα ξανά χτυπάμε. Τα μεταφέρουμε μέσα στο μπολ με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τον ψιλοκομμένο άνιθο. Ξανά ανακατεύουμε καλά.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Λαδώνουμε ένα ταψί με το ελαιόλαδο. Αδειάζουμε το χυλό μας στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Προσθέτουμε σε διαφορετικά σημεία μεγάλα κομμάτια Μπάτζο ή Φέτα. Προθερμάνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Περιμένουμε να κρυώσει και τα κόβουμε σε μερίδες. Προαιρετικά μπορούμε να τα συνοδέψουμε με γαλοτύρι ή σως γιαουρτιού.
Καλή Όρεξη – Bon Appetit!