Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι μια νόστιμη συνταγή και αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μαγειρικής παράδοσης. Είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ένα απλό και γευστικό ορεκτικό που το μαγειρεύουμε κατά προτίμηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εδώ σας έχουμε μια κλασική συνταγή.
Υλικά:
-
3 Kολοκυθάκια τριμμένα (περίπου 5οο-600 γραμμάρια)
-
1 Κρεμμύδι λευκό (τριμμένο)
-
200 γρ. Φέτα ή Τελεμέ (το πατάμε στο χέρι να έχει κομμάτια)
-
1 Αυγό
-
1 κ/γ Δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)
-
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κ/γ Αλάτι
-
1/2 σ/γ Μαύρο πιπέρι τριμμένο
-
6 κ/σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί)
-
Ελαιόλαδο ή Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη (εμείς προτιμούμε το ψιλό μέρος) και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να αποβάλει το περίσσια υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε τα για 15-20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε τα καλά με τα χέρια ή με πετσέτα κουζίνας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στραγγισμένα κολοκύθια, το τριμμένο κρεμμύδι, το αυγό, τα αρωματικά φυτά (δυόσμος και μαϊντανός) και το μαύρο πιπέρι.
Πρόσθεσε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχεις ένα μείγμα που να στέκεται (ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ ρευστό). Τέλος βάζουμε το τυρί και το ανακατεύουμε απαλά 3-4 στροφές να μην διαλυθεί εντελώς.
Σε ένα τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Βάζουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα (1/2 κουταλιά του γλυκού) για να δούμε αν έχει έρθει σε σωστή θερμοκρασία. Μόλις αρχίζει να τηγανίζεται το μείγμα το αφαιρούμε και με ένα κουτάλι τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφού τα τηγανίζουμε τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλλουν την ανεπιθύμητη λιπαρότητα.
TIPS:
- Συνοδεύουμε με σως γιαουρτιού.
- Αν οι κεφτέδες χρειάζονται αλάτι τα αλατίζουμε (γίνεται στο τέλος γιατί έχουμε το αλμυρό στοιχείο από το τυρί)