Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ενημέρωση, Ποιότητα, Καινοτομία

spot_img
ΑρχικήCook with usΣούπα φακές. Η...

Σούπα φακές. Η πιο τέλεια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει!

Η σούπα Φακές έχει αρχαίες ρίζες και σήμερα ανήκει -και έχει δεσπόζουσα θέση- στην λίστα της λεγόμενης «Μεσογειακής διατροφής». Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως Σούπα Φακές ή απλά ως «Φακές».

Τις φακές τις αγαπάνε όλοι ή σχεδόν όλοι! Οι λόγοι είναι πολλοί και θα αναφέρουμε κάποιους απ’ τους πιο βασικούς. Καταρχήν, όπως θα το δούμε παρακάτω, είναι η ευκολία στην προετοιμασία και η υπέροχη γεύση τους. Ένας επίσης εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι φακές έχουν προσιτή τιμή. Αυτός ο παράγοντας έπαιζε ανέκαθεν το ρόλο του και δεν παύει ούτε στην εποχή μας να παίζει. Η μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης, η ευκολία να έχουμε όλοι στην ντουλάπα μας κάποιες, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Εκεί όμως που κερδίζουν κατά κράτος είναι ότι είναι ανίκητες στην υψηλή θρεπτική αξία τους! Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και μαγνήσιο. Ταυτόχρονα είναι χαμηλές σε λιπαρά (ή έχουν καλά λιπαρά λόγω ελαιολάδου).

Εδώ είναι μια υπέροχη συνταγή από το αρχείο μας που θα σας ενθουσιάσει. Διαλέξτε ποιοτικά υλικά και το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό!

ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φλιτζάνια Φακές (περίπου 250γρ)
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1-2 Σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 Καρότο τριμμένο στον τρίφτη ή ψιλοκομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη
  • Σέλινο τριμμένο στον τρίφτη ή ψιλοκομμένο (βάζουμε κατά βούληση λόγω γεύσης ή και καθόλου)
  • 2 Φύλλα Δάφνης ALCO
  • 1 ΚΣ Πελτέ Ντομάτας
  • 1/2 Φλιτζάνι του καφέ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 1,5 – 2  Λίτρα νερό
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • 1/2 ΚΓ Κύμινο τριμμένο (προαιρετικό)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεπλένουμε τις φακές και τις μουλιάζουμε για περίπου 1-2 ώρες. Όσο περισσότερο τις μουλιάζουμε, τόσο μειώνουμε και τον χρόνο μαγειρέματος.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το (το μισό φλιτζάνι) ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σέλινο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις (στραγγισμένες) φακές, το νερό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ακολουθούν ο πελτές ντομάτας, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα. Τα ανακατεύουμε ξανά καλά και τα σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Τα σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή ακόμη και περισσότερο, δηλαδή μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Τα ανακατεύουμε περιστασιακά και συμπληρώνουμε νερό όταν βλέπουμε ότι χρειάζεται.

Μόλις οι φακές έχουν βράσει προσθέτουμε και τα υπόλοιπα που μας είχαν μείνει. Το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο (αν το χρησιμοποιείτε). Στο τέλος να δώσουμε ακόμη πιο αυθεντική γεύση προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

TIPS

  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά όπως πατάτες. Το κάνουν κάποιες νοικοκυρές για να δώσουν ακόμη περισσότερη θρεπτικότητα
  • Για ακόμη πιο έντονη γεύση ορισμένοι προσθέτουν στο τέλος ξίδι ή ένα κομμάτι ξύλου κανέλας στο βράσιμο

Καλή Όρεξη – Bon Appetit!

Συνεχίστε να διαβάζετε

Η παραδοσιακή σπιτική Ρεβιθάδα

Η ρεβιθάδα είναι μια σούπα - πιάτο που αγαπάνε οι φαν των οσπρίων. Το αν την αποκαλέσουμε σούπα ή πιάτο εξαρτάται από την ποσότητα του υγρού στοιχείου που έχει Η ρεβιθάδα είναι παραδοσιακό πιάτο που μαγειρεύεται κυρίως από τα...

Το πιο iconic ψωμί για τοστ το βρήκαμε στην Θεσσαλονίκη. Δείτε που μπορείτε να το βρείτε

Ένας ειδικός σκοπός της σελίδας BonAppetit.gr είναι να αναδεικνύει τα ξεχωριστά προϊόντα της Ελληνικής αγοράς. Ένα τέτοιο iconic ψωμί για τοστ το ανακαλύψαμε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στον φούρνο - boulangerie FLEUR.  Το ψωμί έχει μοναδική σύνθεση με χαρούπι και...

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και κριθαράκι

Γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κρέας και κριθαράκι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που έχουν φέρει στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες Έλληνες. Η λέξη «γιουβέτσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη güveç, η οποία αναφέρεται σε πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο φαγητών...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img