More

    Published on

    ΑρχικήCook with usΠαστίτσιο – Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή

    Παστίτσιο – Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή

    - Advertisement -

    Το Παστίτσιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σήμερα στην Ελλάδα. Η συνταγή του προέρχεται από τον πιο διάσημο Έλληνα σεφ, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Αν και έχει πολλά κοινά με Ιταλικά πιάτα ήταν ο Τσελεμεντές που έκανε την προσθήκη της μπεσαμέλ  που έχει γαλλικές ρίζες και αυτή είναι η βασική του καινοτομία.

    ΥΛΙΚΑ

    Για τα μακαρόνια

    - Advertisement -
    • 500 γρ. Μακαρόνια Νο.2 ή Πένε Ριγέ
    • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
    • 2 Aυγά
    • 100 γρ. Τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

    Για τον κιμά:

    • 500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
    • 2 Κ.σ. Ελαιόλαδο
    • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 Καρότο τριμμένο
    • 1 Σκελίδα σκόρδο
    • 500 γρ. Ντομάτα τριμμένη
    • 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
    • ½ κ.γ. Μέλι
    • ½ κ.γ. Κανέλα τριμμένη
    • ½ κ.γ. Μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι και πιπέρι

    Για τη Μπεσαμέλ

    - Advertisement -
    • 1 λ Γάλα
    • 100 γρ. Βούτυρο
    • 100 γρ. Αλεύρι
    • 2 Αυγά
    • ½ κ.γ. Μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι και πιπέρι
    • 100 γρ. Τριμμένο κεφαλοτύρι ή Πεκορίνο
    • Εκτέλεση:

    ΚΙΜΑΣ

    Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, το μέλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.

    - Advertisement -

    Σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

    ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

    Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε απαλά να μην σπάσουνε. Τα βάζουμε στην άκρη. Αφού κρυώσουν ελαφρώς, προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά απαλά.

    ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΣΠΙΤΙΚΗ

    Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε γρήγορα. Το αφήνουμε στην άκρη.

    ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αρχικά λαδώνουμε νέα ταψί ή pyrex. Στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση τα μισά μακαρόνια. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τα καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί.

    ΨΗΣΙΜΟ

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 190 °C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

    Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε.

    Καλή Όρεξη – BON APPETIT!

    Τελευταία άρθρα

    Νέα Διάκριση για την Ioniki στα Greek Export Awards

    Η Ioniki τιμήθηκε πρόσφατα με μια σημαντική διάκριση, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της δέσμευση στην...

    Νέα “Φλογέρα” με κρέμα Τσουρέκι & Πραλίνα από την Ioniki!

    Η Ioniki λανσάρει τη νέα της δημιουργία, τη «Φλογέρα με κρέμα Τσουρέκι & Πραλίνα»,...

    Αρτοζαχαροπλαστεία ΣΚΛΑΡΗΣ: Τρεις γενιές παράδοση στη γεύση

    Αν υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να το επισκεφτείτε όταν θα έρθετε στην Καβάλα...

    Επισκεφτήκαμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ΚΡΟΝΟΣ στην Έδεσσα και δοκιμάσαμε τις θρυλικές φλογέρες

    Στην καρδιά της Έδεσσας, ένα όνομα ξεχωρίζει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα: το ζαχαροπλαστείο Κρόνος....

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

    Νέα Διάκριση για την Ioniki στα Greek Export Awards

    Η Ioniki τιμήθηκε πρόσφατα με μια σημαντική διάκριση, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της δέσμευση στην...

    Νέα “Φλογέρα” με κρέμα Τσουρέκι & Πραλίνα από την Ioniki!

    Η Ioniki λανσάρει τη νέα της δημιουργία, τη «Φλογέρα με κρέμα Τσουρέκι & Πραλίνα»,...

    Αρτοζαχαροπλαστεία ΣΚΛΑΡΗΣ: Τρεις γενιές παράδοση στη γεύση

    Αν υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να το επισκεφτείτε όταν θα έρθετε στην Καβάλα...

    Μοιράσου τη συνταγή σου μαζί μας και δες την να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας!