Η καταγωγή της σούπας Gazpacho προέρχεται από την Ισπανική Ανδαλουσία. Φημολογείται πως οι ρίζες της φτάνουν στα χρόνια της Ρωμαϊκής εποχής. Η Γκασπάτσο ήταν η σούπα των αγροτών και υπάρχουν πολλές παραλλαγές που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Εδώ είναι μια κλασική συνταγή προσαρμοσμένη στα Ελληνικά δεδομένα με λίγη Φέτα.
Συστατικά
- 3 Ντομάτες (Κατά προτίμηση ζουμερές, αρωματικές και ώριμες)
- 1 Αγγούρι μεγάλο
- 1 Κόκκινη πιπεριά τ. Φλωρίνης
- 1 Πράσινη πιπεριά
- 1 Κρεμμύδι μικρό (Κατά προτίμηση κόκκινο)
- 1 Σκελίδα σκόρδο
- 1 Φλιτζάνι χυμό ντομάτας
- 2 Κ/Σ Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
- 1 Κ/Σ Ξύδι (Κατά προτίμηση τ Βαλσάμικο)
- 1 Κ/Σ Χυμό λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι ALCO
- Κύμινο ALCO (Προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- Βασιλικός ή μαϊντανός για γαρνιτούρα
- 100γρ Φέτα
Προετοιμασία
Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας και κόβοντας τις ντομάτες, το αγγούρι, τις κόκκινες, πράσινες πιπεριές και το κόκκινο κρεμμύδι. Ξεφλουδίστε τo σκόρδο. Σε ένα μεγάλο μπλέντερ τοποθετήστε τις ντομάτες, το αγγούρι, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πολτοποιήστε τα μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή. Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τον χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και ανακατέψτε τα ξανά έως να ενωθούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο (αν χρησιμοποιείτε).
Βάλτε την σούπα σε ένα μεγάλο τάπερ και καλύψτε με καπάκι. Αφήστε την 1-2 ώρες στο ψυγείο ώστε να ενωθούν όλες οι γεύσεις και να κρυώσει. Ανακατέψτε την Gazpacho πριν το σερβίρισμα και γαρνίρετε με τριμμένη Φέτα και λίγο ελαιόλαδο.
Τελικές συμβουλές
Εάν θέλετε το Gazpacho σας να έχει ακόμη περισσότερη λεία υφή, περάσετε την από λεπτό σουρωτήρι
Σερβίρισμα
Σερβίρετε με τραγανό ψωμί για ένα πιο χορταστικό γεύμα. Στολίστε την με λίγο βασιλικό!