Τα γιουβαρλάκια ήταν η αγαπημένη συνταγή της θείας Σουλτάνας. Μας έμαθε να τα κάνουμε με παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έκανε η γιαγιά της στο χωριό. Η συνταγή είναι πάνω από 100 χρονών και εκτός από την ιστορική έχει και συναισθηματική αξία.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΛΑΚΙΑ
- 500γρ. Μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
- 1 Κρεμμύδι (μεσαίο)
- 1/2 Φλιτζάνι Ρύζι Καρολίνα
- 1 Αυγό
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι ALCO
- Πιπέρι ALCO
- 2 λίτρα νερό
- 2 Καρότα
- 1/2 Σέλινο
- 1 Πατάτα σε κύβους
- Λίγο Ελαιόλαδο
- 2 Φύλλα Δάφνης ALCO
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- 1 Αυγό
- 1 Λεμόνι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Βάζουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά.. Πλάθουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας μικρά γιουβαρλάκια μας.
Παράλληλα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουμε σπιτικό ζωμό με καρότο, σέλινο, την πατάτα, το ελαιόλαδο και τα φύλλα Δάφνης. Μόλις ο ζωμός μας έρθει σε βράση προσθέτουμε σταδιακά τα γιουβαρλάκια. Όχι όλα μαζί, η θεία θα έβαζε 6-7 κάθε φορά, περίμενε να βάσει ξανά το νερό και συνέχιζε. Όταν μπουν όλα τα γουβαρλάκια στο ζωμό τα σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα λαχανικά.
Σε ένα μπολ, χτύπαμε πολύ καλά το αυγό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Ταυτόχρονα βάζουμε με κουταλιά της σούπας από το ζεστό ζωμό της σούπας. Αυτό το κάνουμε να μην μας κόψει το αυγολέμονο. Αφού έχουμε κάνει την προεργασία προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγολέμονο μας στην υπόλοιπη σούπα και το ανακατεύουμε διαρκώς.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Η θεία Σουλτάνα συνήθιζε να βράζει και λίγο ρύζι ξεχωριστά και να το βάζει μέσα στην σούπα. Προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και ανάλογα αν μας αρέσει η οξύτητα και λεμόνι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
*Χρησιμοποιούμε άπαχο 100% μοσχαρίσιο κιμά, ώστε να μην αποβάλλει το λίπος κατά το μαγείρεμα και γίνει η σούπα πολύ λιπαρή και τα γιουβαρλάκια μικρά!