Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ενημέρωση, Ποιότητα, Καινοτομία

spot_img
ΑρχικήCook with usΓιουβέτσι με μοσχαράκι...

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και κριθαράκι

Γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κρέας και κριθαράκι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που έχουν φέρει στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες Έλληνες. Η λέξη «γιουβέτσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη güveç, η οποία αναφέρεται σε πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο φαγητών στο φούρνο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά πήλινα σκεύη για ατομικές μερίδες ή μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ

  • 1 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 Σκελίδες Σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 Ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 Φύλλο Δάφνης
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • 5-6 Κόκκους μπαχάρι
  • ½ ΚΓ Αλάτι & Πιπέρι
  • Προαιρετικά στο τέλος λίγη τριμμένη Φέτα ή Κεφαλοτύρι από πάνω

ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑΣ

Σοτάρουμε κύβους κρέατος σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι ώστε να θωρακίσει.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και τις τριμμένες ντομάτες, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει. Προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κρέας τα και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι). Προσθέτουμε το κριθαράκι στο γιουβέτσι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν δούμε ότι δεν το καλύπτει συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κριθαράκι (περίπου 1 το πολύ 2 ποτήρια ανάλογα με το πόσο υγρό θέλουμε το φαγητό). Τα ανακατεύουμε καλά. Τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά, ανακατεύοντας τα δύο με τρεις φορές στην διάρκεια για να μην κολλήσει το κριθαράκι μας. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο και το κρέας μαλακό, βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια το σερβίρουμε προαιρετικά με λίγη τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι.

TIPS

Ένα σκοπεύουμε να προσθέσουμε τυρί ή κεφαλοτύρι μειώνομε την ποσότητα του αλατιού τόσο στο βράσιμο του κρέατος, όσο και στο κριθαράκι.

Καλή όρεξη – Bon Appetit

 

Disclaimer:  Συνταγή προέρχεται από την προσωπική συλλογή των συντακτών της σελίδας  BonAppetit.gr.  Κάθε ομοιότητα με άλλη πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. 

Συνεχίστε να διαβάζετε

Γιουβαρλάκια της θείας Σουλτάνας

Τα γιουβαρλάκια ήταν η αγαπημένη συνταγή της θείας Σουλτάνας. Μας έμαθε να τα κάνουμε με παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έκανε η γιαγιά της στο χωριό. Η συνταγή είναι πάνω από 100 χρονών και εκτός από την ιστορική έχει και...

Το 4ο της κατάστημα άνοιξε η αλυσίδα Mc Donald’s στην Θεσσαλονίκη

Στο Mediterranean Cosmos στην κεντρική πλατεία του εμπορικού κέντρου άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο το νέο κατάστημα η αλυσίδα Mc Donald's. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η παραδοσιακή σπιτική Ρεβιθάδα

Η ρεβιθάδα είναι μια σούπα - πιάτο που αγαπάνε οι φαν των οσπρίων. Το αν την αποκαλέσουμε σούπα ή πιάτο εξαρτάται από την ποσότητα του υγρού στοιχείου που έχει Η ρεβιθάδα είναι παραδοσιακό πιάτο που μαγειρεύεται κυρίως από τα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img