Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενημέρωση, Ποιότητα, Καινοτομία

spot_img
ΑρχικήCook with usΓιουβέτσι με μοσχαράκι...

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και κριθαράκι

Γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κρέας και κριθαράκι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που έχουν φέρει στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες Έλληνες. Η λέξη «γιουβέτσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη güveç, η οποία αναφέρεται σε πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο φαγητών στο φούρνο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά πήλινα σκεύη για ατομικές μερίδες ή μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ

  • 1 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 Σκελίδες Σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 Ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 Φύλλο Δάφνης
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • 5-6 Κόκκους μπαχάρι
  • ½ ΚΓ Αλάτι & Πιπέρι
  • Προαιρετικά στο τέλος λίγη τριμμένη Φέτα ή Κεφαλοτύρι από πάνω

ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑΣ

Σοτάρουμε κύβους κρέατος σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι ώστε να θωρακίσει.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και τις τριμμένες ντομάτες, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει. Προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κρέας τα και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι). Προσθέτουμε το κριθαράκι στο γιουβέτσι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν δούμε ότι δεν το καλύπτει συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κριθαράκι (περίπου 1 το πολύ 2 ποτήρια ανάλογα με το πόσο υγρό θέλουμε το φαγητό). Τα ανακατεύουμε καλά. Τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά, ανακατεύοντας τα δύο με τρεις φορές στην διάρκεια για να μην κολλήσει το κριθαράκι μας. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο και το κρέας μαλακό, βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια το σερβίρουμε προαιρετικά με λίγη τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι.

TIPS

Ένα σκοπεύουμε να προσθέσουμε τυρί ή κεφαλοτύρι μειώνομε την ποσότητα του αλατιού τόσο στο βράσιμο του κρέατος, όσο και στο κριθαράκι.

Καλή όρεξη – Bon Appetit

Συνεχίστε να διαβάζετε

Gazpacho. Η καλοκαιρινή δροσερή σούπα λαχανικών

Η καταγωγή της σούπας Gazpacho προέρχεται από την Ισπανική Ανδαλουσία. Φημολογείται πως οι ρίζες της φτάνουν στα χρόνια της Ρωμαϊκής εποχής. Η Γκασπάτσο ήταν η σούπα των αγροτών και υπάρχουν πολλές παραλλαγές που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Εδώ...

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Η συνταγή για Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό είναι μια παραδοσιακή συνταγή που έχει ρίζες της στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε αυτά που έχουν παράδοση την αλιεία. Ο συνδυασμός του κρασιού, της ντομάτας της ζάχαρης με μπαχαρικά, όπως...

Νέα εμφάνιση για τα καφέ Jacobs από την JDE Professional Ελλάς

Νέα εμφάνιση για τον καφέ Jacobs της εταιρείας JDE Professional Hellas.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img