Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενημέρωση, Ποιότητα, Καινοτομία

spot_img
ΑρχικήCook with usΣπιτικός Μουσακάς -...

Σπιτικός Μουσακάς – Homemade Moussaka

Ο Μουσακάς θεωρείται ένα από τα πιο προβεβλημένα πιάτα της Ελληνικής γαστρονομίας και ένα από τα βασικά πιάτα στα εστιατόρια, ειδικότερα σε αυτά που βρίσκονται σε τουριστικά θέρετρα. Λόγω των πολλών παρασκευών είναι πολλές φορές αποτρεπτικό να το μαγειρεύουμε στα σπίτια. Εδώ είναι μια σπιτική συνταγή για μουσακά.

Υλικά για τη βάση

2-3 μελιτζάνες (ανάλογα με το μέγεθος)
3 μεγάλες πατάτες
100ml Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι Alco

Για τον κιμά θα χρειαστείτε

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη κομματάκια
2 ντομάτες ψιλοκομμένες (300 γρ.)
1 Κ/Σ πολτό ντομάτας
1 Ξυλάκι κανέλας Alco
1 Φύλλο δάφνης Alco
1/2 Κ/Γ Μοσχοκάρυδο Alco
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Υλικά για τη μπεσαμέλ

100 γρ. Βούτυρο
100 γρ. Αλεύρι
1 λ Πλήρες γάλα
2 αυγά
100 γρ. Τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι και πιπέρι Alco
Λίγο Μοσχοκάρυδο Alco

Βήμα πρώτο. Η προετοιμασία των μελιτζάνας και της πατάτας.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες (περίπου 1εκ) και τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες (περίπου 1/2 εκ).
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο νερό ώστε να βγάλουν την πίκρα τους. Τις ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε σε λαδόκολλα τις μελιτζάνες και τις πατάτες, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και τις ψήνουμε στο φούρνο 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Σημ. Προτιμήστε το ψήσιμο από το τηγάνισμα για να γίνει ο μουσακάς σας πιο ελαφρύς!
Αφήστε τες στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα δεύτερο ο κιμάς.

Υπάρχουν πολλές συνταγές με άπειρα μπαχαρικά. Όλες είναι σωστές, όμως αυτή εδώ είναι η αγαπημένη μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Προσθέτουμε τον κιμά και τα σοτάρουμε  ανακατεύοντας τα όλα μαζί. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το ξυλάκι κανέλας, το φύλλο δάφνης, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο.
Προετοιμασία της μπεσαμέλ. Μπορείτε να πάρετε αν θέλετε και μια έτοιμη, αλλά προτιμήστε να κάνετε πολύ απλά την σπιτική. Εδώ είναι πως γίνεται.
Σε μια κατσαρόλα, λιώστε πρώτα το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας το συνεχώς μέχρι να γίνει χρυσαφένιο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας τα όλα μαζί συνεχώς ώστε να μην σβολιάσουν και καούν. Μόλις η μπεσαμέλ πήξει την κατεβάσετε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τα χτυπημένα αυγά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Η τελική προετοιμασία του μουσακά.

Σε ένα ταψί, τοποθετούμε μια στρώση από τις πατάτες. Προσθέτουμε μια άλλη στρώση από τις μελιτζάνες. Βάζουμε μια στρώση κιμά πάνω από τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε ακόμη μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες και τέλος τα καλύπτουμε με την μπεσαμέλ μας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 180 και μέχρι η επιφάνεια να ψηθεί.

Αφήνουνε τον μουσακά να κρυώσει για 20-30 λεπτά πριν τον κόψουμε.

Καλή όρεξη! Bon Appetit!

Συνεχίστε να διαβάζετε

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και κριθαράκι

Γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κρέας και κριθαράκι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που έχουν φέρει στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες Έλληνες. Η λέξη «γιουβέτσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη güveç, η οποία αναφέρεται σε πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο φαγητών...

Gazpacho. Η καλοκαιρινή δροσερή σούπα λαχανικών

Η καταγωγή της σούπας Gazpacho προέρχεται από την Ισπανική Ανδαλουσία. Φημολογείται πως οι ρίζες της φτάνουν στα χρόνια της Ρωμαϊκής εποχής. Η Γκασπάτσο ήταν η σούπα των αγροτών και υπάρχουν πολλές παραλλαγές που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Εδώ...

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Η συνταγή για Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό είναι μια παραδοσιακή συνταγή που έχει ρίζες της στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε αυτά που έχουν παράδοση την αλιεία. Ο συνδυασμός του κρασιού, της ντομάτας της ζάχαρης με μπαχαρικά, όπως...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img