Η συνταγή για Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό είναι μια παραδοσιακή συνταγή που έχει ρίζες της στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε αυτά που έχουν παράδοση την αλιεία. Ο συνδυασμός του κρασιού, της ντομάτας της ζάχαρης με μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρύφαλλο, δίνουν στο πιάτο μια γλυκόξινη γεύση με άρωμα Ανατολής.
Εδώ είναι μια παραδοσιακή συνταγή για 4 μερίδες που μας την έδωσαν στην Λέσβο σε παραδοσιακό ουζερί.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Χταπόδι
- 2 Κρεμμύδια
- 1 Σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο κατά προτίμηση Λέσβου
- 1 Πρέζα γαρίφαλο ALCO
- 2 Ξύλα κανέλας ALCO
- 3 Φύλλα δάφνης ALCO
- 1/2 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 Ποτήρι χυμό ντομάτας
- 1 Κ/Σ Πελτέ ντομάτας
- 1/2 l Νερό (αρκετό για να καλύψει το χταπόδι)
- 1/2 Κ/Γ Αλάτι Afrina ALCO
- Πιπέρι τριμμένο ALCO
- 1 Κ/Σ Ζάχαρη (προαιρετικά)
- 300-400 γρ Μακαρονάκι κοφτό
- Λίγο μαϊντανό για γαρνιτούρα
Προετοιμασία
Προετοιμασία χταποδιού
Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι σε μπόλικο κρύο νερό και το κόβουμε σε μπουκιές.
Μαγείρεμα
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου ένα δάχτυλο με το μάτι και το θερμάνουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν χαρακτηριστική γυαλάδα. Ακολουθούν τα κομμάτια του χταποδιού. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και σταδιακά προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γαρίφαλο, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε για ακόμη περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε το να σιγοβράσουν όλα για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος, βάζουμε το χυμό ντομάτας και το νερό μέχρι να καλυφθεί το χταπόδι.
Τα βράζουμε όλα σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 45′ – 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι. (σημ. ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του χταποδιού). Μόλις γίνει το χταπόδι μαλακό προσθέτουμε τελευταία αλάτι, πιπέρι, αλλά και τη ζάχαρη εφόσον θέλετε η σάλτσα να έχει γλυκόξινη γεύση
Προσθήκη Μακαρονιού
Προσθέτουμε στην σάλτσα μας το κοφτό μακαρονάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν συνολικά 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα συχνά μέχρι τα ζυμαρικά μας γίνουν aldente. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να να τραβήξουν την σάλτσα.
ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Αν δεν θέλετε τα μακαρόνια σας πολύ μαλακά και θέλετε να έχετε μπόλικη σάλτσα. Με το που κατεβάζετε την κατσαρόλα απ’ την φωτιά βάλετε 5-8 παγάκια. Έτσι σταματά η βράση, το μαγείρεμα, και δεν να λασπώνουν το μακαρόνια.
Αφήνουμε το ζυμαρικό για ακόμη 5 λεπτά να απορροφήσει τη σάλτσα. Το πιάτο πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα, καθώς θα πήξει περισσότερο όσο κρυώνει.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρουμε το χταποδάκι ζεστό, προαιρετικά το γαρνίρουμε με φρέσκοκομμένο μαϊντανό και με λίγο τριμμένο τυρί. Συνοδεύουμε με λίγο ούζο.